Vinterdæk - hvornår og hvorfor...

Det kan være svært at vurdere, hvornår det er tid til at skifte til vinterhjul - og der er faktisk også forvirring om hvorfor man skal skifte mellem sine dæk! Unicars giver i denne korte guide, en hjælpende hånd 


Hvornår skal jeg skifte til vinterdæk?

Faktisk, allerede når der begynder at komme morgenrim og en smule fugtighed i luften, vil vejbanen kunne blive ekstremt glat - også selvom der ingen sne er faldet eller det synes tørt. Den gyldne, men bestemt ikke gældende, tommelfingerregel siger, at man skal skifte til vinterdæk i oktober og tilbage til sommerdæk i april. 

Et vinterdæk er opbygget således, at det opfører sig langt mere blødt og med mere fleksibelt når det bliver koldt, sammenlignet med et sommerdæk.

Vejgrebet øges derfor gevaldigt, hvilket mindsker sandsynligheden for en udskridning. Bremselængden vil også blive reduceret markant, når din bil kører med vinterdæk sammenlignet med sommerdæk i koldt, vådt, sjappet, iset og sneet føre.

Vinterdæk om sommeren?
Omvendt et vinterdæk, er sommerdækket opbygget langt mere enkelt. Sommerdækket har en større ensartet overflade, som er passende i varmt vejr, hvor dette giver bedst muligt vejgreb og bedst mulig kørekomfort. 

Hvis man kører på vinterdæk året rundt, vil man kunne mærke en markant dårligere kørekomfort, når det er varmt. Samtidig er det varme vejr ikke ideelt for et vinterdæk, da der i tørt føre er betydeligt mindre vejgreb. 

»Når det bliver varmt, øges bremselængden betragteligt med vinterdæk. Desuden viser test fra den tyske bilistorganisation ADAC, at vinterdæk er mindre stabile i kurver, når bilen er fuldt lastet« dette udtaler Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed. Close